A termék kosárba került !
Darabszám módosítása sikerült !
Törlés sikerült!
Kosár kiüritve
Biztos, hogy a kosara teljes tartalmát törölni szeretné?
Valuta módosítva

Rólunk

A kezdet

A Székelyföldi Legendárium 2008-ban indult civil kezdeményezésként, azzal a céllal, hogy összegyűjtse és a gyerekek számára szerethető módon adja át Székelyföld szellemi kulturális örökségét, ma is közszájon forgó mondáit és legendáit. Elsőként egy 156 székely mondát és legendát tartalmazó térképet készítettünk. A kezdeményezés sikerét látva legendagyűjteményt, hangoskönyveket, színezőt és különféle játékokat terveztünk, végül elindítottuk az első székelyföldi rajzfilmstúdiót, amely mostanra 14 tagot számlál.

Küldetésünk

Meggyőződésünk, hogy a legendák és mondák egyben leckék, tele ősi igazságokkal, üzenetekkel, a múltunkra utalva mutatnak a jövőnkbe. Az a cél vezérel, hogy minél szélesebb körben megmutassuk, térségünk többet rejt a Drakula-legendánál: Székelyföldön szinte minden különleges földrajzi helyszínnek, várnak, településnek, szentnek legendája van. A Székelyföldi Legendárium európai védett márka: szellemi örökségünket itthon és külföldön egyaránt népszerűsítjük, termékeinkkel támogatjuk a tanintézeteket, pedagógusokat és gyermekotthonokat. Eddigi céljainkat részben önerőből, részben támogatásokból valósítottuk meg, politikamentesen. Tevékenységünket szeretnénk önfenntartóvá tenni.

Terveink

  • A székelyföldi turizmus fellendítése érdekében a Szejkefürdőn már elkezdtük a Mini Erdély Park kialakítását, amelyben közel hatvan erdélyi történelmi épület és középkori vár makettjét láthatják az érdeklődők. Az élményparkban gyerek és felnőtt tartalmasan töltheti el a napot, és ellátogathat többek közt az Orbán Balázs-múzeumba, amellyel a legnagyobb székely életpályája előtt tisztelgünk.
  • Külföldi filmes piacra is szánjuk elkészítés alatt álló, tizenhárom részes animációs sorozatunkat, amelyet legendáink alapján főként 3D-ben készítünk el.
  • A Székelyföldi Legendárium koncepciót Kárpát-medencei szintre terjesztettük ki: a magyarok lakta térségek sok száz legendáját gyűjtjük össze és adjuk közre, hiánypótló jelleggel.
  • Külön gyűjtjük a mondavilágban élénken jelen lévő szentjeink, királyaink és Szűz Mária legendáriumát, ezáltal európai szintre is kiterjesztve gyűjtésünket. Már 2017-ben megjelenik Szent László Kárpát-medencei Legendáriuma, amely több mint kétszáz földrajzi helyszínhez kötődő emlékeket dolgoz fel játékos formában.
  • 2017 májusában először szerveztük meg Székelyudvarhelyen a Legendárium Karnevált, amely több mint négyezer látogatót vonzott a Székelytámadt várba. Az eseménnyel hagyományt szeretnénk teremteni.

Rajzfilmstúdió

2012-ben megnyitottuk az első székelyföldi rajzfilmstúdiót, azóta animációs csapatunk 14 fősre bővült.

Eddig négy rajzfilmünk jelent meg: A Likaskő (közönségdíj, kecskeméti KAFF Nemzetközi Animációs Fesztivál), a Rétyi Nyír mondája, a Csíksomlyói kegyszobor legendája és a gyergyói Táltos Asszony is elnyerte a legfiatalabb, egyben legkritikusabb közönség tetszését.

A rajzfilmekhez a valós helyszíneket bemutató, ismeretterjesztő kisfilmeket is készítettünk, ezeket is bemutatjuk ingyenes vetítéseinken. Már sok száz gyerek szívébe beloptuk legendáink szeretetét. Szellemi örökségünk külföldi népszerűsítését segítendő rajzfilmjeinket, gyűjteménykötetünket angol nyelvre fordítjuk.

Szakmai partnereink

Rajzfilmes csapatunk állandó mentora Ken Fountain amerikai freelancer animátor, a DreamWorks Animation produkciós világcég munkatársa, számos ismert hollywoodi alkotás partnere.

Hasznos tanácsokkal látta el csapatunkat Rófusz Ferenc egyetlen magyar Oscar-díjas animációs rendező, Toró Annamária marosvásárhelyi származású animátor, Miskedi Andrea és Vágó András Sasha, a kecskeméti stúdió volt munkatársai, valamint Nagy Tibor 3D-animátor is.

Az elkészült rajzfilmjeink angol szinkronmunkálatait a londoni Her Majesty's Theatre munkatársai végzik, Andrészek István dramaturg vezetésével.